A farsang ünnepe
H. Dorina 2006.02.09. 12:20
Január 6-a, vagyis vízkereszt után egészen hamvazószerdáig tart a farsang. A farsang szó hallatán szinte mindenkiben az álarcosbálok, táncos mulatságok hangulata, a jelmezes felvonulások színes kavalkádja elevenedik meg.
A farsang ünnepe
Január 6-a, vagyis vízkereszt után egészen hamvazószerdáig tart a farsang. A farsang szó hallatán szinte mindenkiben az álarcosbálok, táncos mulatságok hangulata, a jelmezes felvonulások színes kavalkádja elevenedik meg.
Január 6-a, vagyis vízkereszt után egészen hamvazószerdáig tart a farsang. A farsang szó hallatán szinte mindenkiben az álarcosbálok, táncos mulatságok hangulata, a jelmezes felvonulások színes kavalkádja elevenedik meg. A királyi udvartól a kis falvakig, mindenütt farsangoltak hazánkban. Mátyás király idejében a királynő itáliai rokonsága művészi álarcokat küldött ajándékba, melyeket azután büszkén viseltek az udvari bálon a magyar rokonok. A farsang a tél és a tavasz örökös küzdelmének megjelenítése is egyben, a tél búcsúztatása és a tavasz várásának ünnepe. A nagy evések és ivások időszaka ez, mellyel szimbolikusan a természetet kívánták nagy bőségre késztetni. Ehhez kapcsolódnak hagyományos népszokásaink, a kormozás, a busójárás, a téltemetés - melyek a gonosz tél elűzését jelképezték. A lakodalmak időszaka is a farsang idejére esett. Ennek oka az volt, hogy különös mágikus kapcsolatot képzeltek az egybekelő ifjú pár és az ébredő természet között. A hajadon leányok nagyon várták már a farsang közeledtét, mert ilyenkor sokuknak ''bekötötték a fejét''. A felnőttek, gyerekek, asszonyok, lányok, férfiak sokszor külön-külön farsangoltak. A farsang gondolatköre a házasság témája körül forgott. Szokás volt például azokat a lányokat, akik a farsang végén pártában maradtak, kicsúfolni. Hogy valójában mit is fogyasztottak a régi farsangi lakomákon, hogy voltak-e kizárólag erre az ünnepre készített ételek? - erről sajnos hiányosak az ismereteink. Az biztos, hogy sokat és sokfélét ettek, hiszen a sok-sok étel fogyasztásától a következő év bőségét remélték. Az is biztos, hogy a farsang elengedhetetlen étele hosszú idő óta a fánk, amelynek mágikus erőt tulajdonítottak. Például a Szerémségben azért sütöttek minden háznál, hogy a vihar ne vigye le a háztetőt. Az eredeti, a szalagos farsangi fánk, továbbá a rózsafánk, a forgácsfánk (más néven csöröge), és a cseh fánk (más néven talkedli), vagy a kőttes fánk mind-mind a farsangi asztalok kedvelt finomságai napjainkban is. De ne feledjük a mulatozás idején sem, amit a népi bölcsesség a farsang szóval megfogalmazott: ''minden farsangnak van böjtje''.
H. Dorina
|